Industrial Heat Pumps

 

Hybride warmtepomp bij slachterij Nortura in Noorwegen

Bij een vestiging van slachterij Nortura in Noorwegen is in 2007 een hybride warmtepomp met een vermogen van 650 kW geinstalleerd. Met de hybride warmtepomp wordt water tot 83 °C verwarmd dat wordt ingezet voor schoonmaakdoeleinden. De hybride warmtepomp benut restwarmte uit de koelinstallatie en zorgt voor een jaarlijkse besparing van 500.000 liter stookolie.

Werkingsprincipe:
Hybrid_heat_pump_NorturaIn een hybride warmtepomp worden de technieken van een mechanische warmtepomp en een absorptie warmtepomp gecombineerd. Hierdoor kunnen temperaturen tot 130 °C worden bereikt met relatief lage systeemdrukken. Hierdoor kunnen standaard koeltechnische componenten worden toegepast. De hybride warmtepomptechniek is ontwikkeld door het Noorse IFE (Institute for Energy Technology). In 2004 is het bedrijf Hybrid Energy AS opgericht om de hybride warmtepompen te ontwerpen, bouwen en verkopen. De installatie bij Nortura is de eerste hybride warmtepomp die door Hybrid Energy is geleverd.

Techniek:
De installatie maakt gebruik van ammoniak en water. De restwarmtebron heeft een temperatuur van 49 °C. De hybride warmtepomp waardeert deze restwarmte op tot een temperatuur van 88 - 90 °C. Hiermee wordt water tot 83 °C verwarmd. Het verwarmde water wordt bij Nortura gebruikt voor schoonmaak en steriliseren. De installatie heeft een COP van 5,2 en bespaart de slachterij jaarlijks 13.700 GJ energie. Dit komt overeen met 500.000 liter stookolie.

Bron: Hybrid Energy SA

Lees meer