Industrial Heat Pumps

 

Add-on warmtepomp in de voedingsmiddelenindustrie

Bij een toonaangevend bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie is in 2011 een warmtepomp geïnstalleerd “op” een bestaande koelinstallatie. Het betreft een zogenaamde add-on warmtepomp. Dit is een mechanische warmtepomp met ammoniak als koudemiddel die een deel van de persgassen van de koelinstallatie met een compressor verder in druk verhoogt. Het koudemiddel condenseert hierdoor op een hogere temperatuur, waardoor water kan worden verwarmd. Door de warmte die vrijkomt tijdens het koelproces opnieuw in te zetten, bespaart het bedrijf energie en reduceert het de CO2 uitstoot. Het levert tevens een fikse kostenbesparing op. Bij dit bedrijf verwarmt de warmtepomp een watercircuit naar 65°C, waardoor diverse processen in fabriek van warmte worden voorzien.

Bij dit project wordt een COP van circa 5 behaald. Dit betekent dat elke kW die de compressor opneemt in totaal 5 kW nuttige warmte oplevert. Een bijkomend voordeel is dat de condensor van de bestaande koelinstallatie wordt ontlast.

Add-on heat pumpDe installatie heeft de volgende eigenschappen:

De Energy Enhancer add-on warmtepomp is een innovatie van GEA Grenco, die hiermee de NVKL Koeltrofee 2012 heeft gewonnen. Het systeem is speciaal ontworpen om te worden geïntegreerd in bestaande koel- of vriesinstallaties met ammoniak als koudemiddel. De condensatie temperatuur kan op dit moment met de warmtepomp verhoogd worden tot maximaal 90°C, waarmee via een warmtewisselaar het te verwarmen medium wordt verwarmd.

Bron: Gea Grenco

Lees meer