Industrial Heat Pumps

 

Warmtepompdroger bij McCain

Warmtepompdroger bij McCain: betere friet met minder energie
Onlangs is bij McCain in Lelystad een warmtepomp geïnstalleerd die een groot deel de frietdroger van warmte gaat voorzien. Deze innovatie van De Kleijn Energy Consulting is de eerste die in de praktijk is gerealiseerd en gaat een besparing van 70 % realiseren op het energiegebruik van de droger. Het project was al gehonoreerd met een bijdrage van Agentschap NL uit het SBIR programma. Nu is het tevens genomineerd voor de Proces Innovatie Prijs 2012.

Werkingsprincipe
Bij traditionele drogers wordt vaak buitenlucht aangezogen die vervolgens wordt verwarmd. De warme lucht neemt in de droger het vocht op en wordt vervolgens naar buiten geblazen. Met een warmtepomp wordt een groot gedeelte van de proceslucht gerecirculeerd. Deze lucht wordt met de verdamper van de warmtepomp ontvochtigd door deze te koelen tot onder het dauwpunt. De warmte uit de verdamper wordt met een compressor in druk en temperatuur verhoogd, waarna de energie in de condensor weer wordt afgegeven aan de proceslucht, die hiermee verwarmd wordt. Naast de forse energiebesparing ontstaat een constanter droogproces, dat minder invloed ondervindt van de buitenluchtcondities. Dit komt de kwaliteit van de friet ten goede.

Innovatief
De warmtepomp maakt gebruik van een bestaande techniek in een nieuwe toepassing. Tot op heden is deze combinatie niet toegepast op industriële drogers, vooral omdat in de markt de benodigde proceskennis ontbreekt om een warmtepomp op maat te kunnen ontwerpen. De Kleijn Energy Consulting beschikt over deze procestechnische kennis en over de contacten in de markt. Voor het project bij McCain zijn ze een samenwerking aangegaan met GEA Refrigeration.

Eerste installatie
Onlangs is de eerste installatie in bedrijf genomen op een frietdroger van McCain. Hier wordt de warmtepomp uitgebreid gemonitord, zodat de unieke voordelen van het systeem kunnen worden aangetoond. McCain gelooft in de techniek en hoopt deze in een later stadium breder in het concern te kunnen toepassen.

Industrial Processing 2012
Op de stand van De Kleijn Energy Consulting op de beurs Industrial Processing 2012 wordt voor het eerst een schaalmodel getoond, waarmee de unieke voordelen van het concept worden gedemonstreerd. Op deze beurs wordt ook de Proces Innovatie Prijs uitgereikt, waarvoor het concept is genomineerd. U kunt hier uw stem op ons uitbrengen.

Meer nieuwsberichten