Industrial Heat Pumps

 

Warmtepomp voor industriële drogers genomineerd!

Warmtepomp voor industriële drogers genomineerd voor publieksprijs!
Een innovatieve toepassing van de warmtepomp ontworpen door De Kleijn Energy Consulting BV: Er is al veel over gesproken, maar de ontwikkelingen rondom de warmtepomp voor industriële drogers zijn inmiddels in een stroomversnelling gekomen. De eerste warmtepomp is onlangs geïnstalleerd in een industriële droger en er is een belangrijke nominatie in de wacht gesleept. De jury van de Proces Innovatie Prijs 2012 heeft het concept van de warmtepompdroger genomineerd voor de publieksprijs. Meer informatie is hier te vinden.

Uit een groot aantal inschrijvingen zijn 12 innovaties genomineerd, deze zijn hier te bekijken.

De innovatie in het kort
warmtepomp 3DTraditionele drogers gebruiken verwarmde buitenlucht die vocht uit het te drogen product opneemt, waarna de vochtige lucht naar buiten wordt geblazen. De warmtepomp koelt de proceslucht die uit de droger komt af tot onder het dauwpunt. Hierdoor wordt de lucht ontvochtigd en kan deze worden gerecirculeerd. De energie die bij de verdamper is opgenomen, wordt in de condensor van de warmtepomp op een hogere temperatuur weer afgegeven aan de proceslucht die hiermee verwarmd wordt. Deze innovatieve manier van het toepassen van warmtepompen levert meer dan 70% energiebesparing op. De droger kan in principe volledig op de warmtepomp draaien.

Waarom deze nominatie?
• Deze toepassing is uniek: het is nog niet eerder toegepast op industriële drogers.
• De energiebesparing bedraagt meer dan 70% van het energieverbruik van de droger.
• De potentiële energiebesparing bedraagt 13% van het totale energieverbruik voor drogen in de Nederlandse industrie, ca. 7 PJ.
• Er is geen stoom of aardgas meer benodigd om de droger te verwarmen.
• Er ontstaat een nagenoeg gesloten droger, die onafhankelijk van buitenluchtcondities en dus constanter werkt.
• De gecondenseerde waterdamp kan worden hergebruikt in het proces.
• De innovatie biedt De Kleijn Energy Consulting belangrijke marktperspectieven.
• Etcetera!

Meer nieuwsberichten