Industrial Heat Pumps

 

Warmtepompen op Symposium Duurzaam Drogen

07-12-2012Deel dit artikel op LinkedIn

Op 29 november jongsleden vond in het Beatrixgebouw in Utrecht het symposium van de Nederlandse Werkgroep Drogen plaats met als thema "Duurzaam drogen". Het symposium werd georganiseerd in samenwerking met AgentschapNL, NPT en KIVI-NIRIA. Bij het symposium met ruim 80 deelnemers kwam een grote diversiteit aan sprekers aan bod. De thema's varieerden van het modelleren van het droogproces tot nieuwe droogtechnieken en optimalisatie van bestaande drogers. Het thema warmtepompen kwam hierbij diverse malen aan bod:
beursmodel warmtepomp klein

  • Anton Wemmers van het ECN gaf een lezing over de toepassing van warmtepompen in droogprocessen. In deze lezing werden verschillende technieken toegelicht. De nadruk lag op de hoge temperatuur technieken waar ECN onderzoek naar doet. Eén van de technieken is de thermo-chemische warmtepomp waarmee ECN temperaturen tot 200 °C mee denkt te kunnen behalen met een maximale temperatuurlift van 60 °C. Een andere techniek die ECN onderzoekt is de thermo-akoestische warmtepomp. Hiermee zijn temperaturen tot 600 °C mogelijk, de maximale temperatuurlift is 100 °C. Beide technieken zijn in ontwikkeling, maar zijn op dit moment nog niet commercieel toepasbaar.
  • Bij het symposium werd het Dutch Drying Institute (DDI) officieus opgericht. Jan Coumans en Hans Praat lichtten toe hoe het DDI tot stand is gekomen en wat het DDI wil bereiken. Naast het verkrijgen van meer inzicht in het droogproces en het verbeteren van ontwerpmethodieken voor drogers wil het DDI zich richten op het verbeteren van droogprocessen. Warmtepomp drogen noemt het DDI als één van de mogelijkheden hiervoor.
  • Dorset Green Machines gaf samen met Energy Matters een lezing over slibdrogers. Slibdrogers worden vaak volledig gesloten uitgevoerd in verband met de beperking van emissies. Een conventionele manier om de lucht te ontvochtigen is het gebruik van een scrubber in combinatie met koeling. De ontvochtigde lucht wordt vervolgens verwarmd. Omdat zowel koeling als verwarming in één proces plaats vinden, is dit is een ideale toepassing voor een warmtepomp.
  • Frits Hunneman van Tetrapak gaf een lezing over het constructieproces van drogers. Tetrapak bouwt drogers voor de voedingsmiddelenindustire. Tetrapak probeert het ontwerp van haar drogers continu te verbeteren op basis van de ervaringen die met eerdere projecten zijn opgedaan. Er is ook steeds meer aandacht voor de efficiencyverbetering van de drogers. Eén van de mogelijkheden die zij hiervoor zien is het toepassen van warmtepompen.
  • De Kleijn Energy Consulting toonde een demonstratiemodel van een droger met warmtepomp. Dit demonstratiemodel toont het werkingsprincipe van een warmtepompdroger, waarbij vochtige lucht uit een droogproces wordt ontvochtigd door middel van een warmtepomp. De warmte die hierbij vrijkomt wordt door de warmtepomp opgewaardeerd naar een hoger temperatuurniveau. Zie ook de foto in dit artikel.

Al met al kunnen we stellen dat er veel mogelijkheden zijn voor de toepassing van warmtepompen in industriële droogprocessen. Het is enkel een kwestie van tijd voordat warmtepompen grootschalig worden ingezet in industriële drogers.

Meer nieuwsberichten