Industrial Heat Pumps

 

Innovaties bij grote warmtepompen

23-03-2014
Bron: BioWKK.eu

Rookgassen die met 20 graden de schoorsteen uitgaan of warmte uit het riool leveren op 80 graden? Dat is mogelijk dankzij nieuwe ontwikkeling bij warmtepompen. In Denemarken worden ze al standaard ingezet bij houtketels.

Hoge temperatuur en hoog rendement

Met de industriële warmtepompen zijn niet alleen hoge temperaturen mogelijk maar ook een hoog rendement. Bij de meeste warmtepompen beperkt de koeling van de elektromotor het effectief gebruik van warmtebronnen met hogere temperatuur. De industriële warmtepompen hebben geen motorkoeling met koudemiddel, maar koelen met lucht. Ze kunnen daardoor met hoge verdampingstemperaturen werken. Zo haalt de door De Kleijn ontworpen warmtepomp op een fritesdroger bij McCain in de praktijk een COP van ruim 7 bij een temperatuur van 80 graden.

Rookgassen zijn interessante warmtebronnen. Zo haalt een warmtepomp van 7 MW op de schoorsteen van een afvalenergiecentrale in Stockholm een COP van 6,5 bij 70 graden en op de schoorsteen van de biomassacentrale van het warmtenet in het Deense Vejen haalt men 5,4 bij een uitkoeling van de rookgassen tot maar liefst 20 graden.
De in Noorwegen ontwikkelde hybride warmtepomp kan zelfs met 100 graden nog een hoog rendement leveren dankzij de combinatie absorptie en compressie.

Winnaar HT-warmtepomp 2014

Na vier korte presentaties door deelnemers aan de wedstrijd voor de Hottest Heat Pump = 100 kW verkozen de toehoorders Reduses tot winnaar. Dit bedrijf bouwt in Nijkerk warmtepompen met gasmotoraandrijving van 200 tot 400 kW, die water van 70 graden produceren. Daarmee was het niet de heetste warmtepomp. IBK presenteerde een hybride absorptie/compressiewarmtepomp voor 100 graden en een proefproject voor een warmtepomp die stoom levert.

Innoforte deed aan de wedstrijd mee met het concept van een warmtenet voor de historische binnenstad van Zutphen waarbij de hybride warmtepomp van IBK restwarmte van een compostering op 90 graden bergt.

GEA deed aan de wedstrijd mee met haar modulaire warmtepompen van 250-2.000 kW die standaard tot 80 graden water leveren.

Lees meer op de site BioWKK.eu

Meer nieuwsberichten