Industrial Heat Pumps

 

Groeiende marktvraag naar HT-warmtepompen

01-08-2014
Bron: RCC Koude & Luchtbehandeling

Het klinkt onwaarschijnlijk dat je met een warmtepomp warmte op 80 graden Celsius kunt leveren en dan ook nog eens met een COP van 7. Toch is dit een in de praktijk gemeten gemiddelde waarde van een warmtepomp bij McCain in Hoofddorp. Dit opmerkelijke resultaat is mogelijk dankzij de inzet van een moderne, industriële warmtepomp en benutting van een bron met hoge temperatuur.

Bij conventionele warmtepompen mag de temperatuur van de warmtebron maximaal 20°C zijn. Deze standaardwarmtepompen kunnen warm water leveren van 55°C of met verlies van levensduur 65 of misschien 70°C. Deze beperkingen vloeien voort uit de technische constructie. De elektromotor van een (semi)hermetische compressor wordt gekoeld met het uit de verdamper aangezogen gas. Jammer, want daardoor wordt een optimale benutting van restwarmte op wat hogere temperatuur belemmerd.

Er is heel veel restwarmte beschikbaar op een temperatuur van 30 tot 50 graden. Met de juiste techniek kan die met hoog rendement worden opgewaardeerd tot 80 graden of zelfs tot een nog hogere temperatuur. De techniek voor hogere temperaturen is niet nieuw. Koelinstallaties met een open compressor en luchtgekoelde motor zijn zo oud als de koeltechniek zelf. Maar bij de opkomst van de warmtepomp in Nederland is de route van hermetische compressoren gekozen.

Lees meer op de website van RCC Koude & Luchtbehandeling

Meer nieuwsberichten