Industrial Heat Pumps

 

De Kleijn Energy Consulting lanceert WarmtepompWijzer

Bepaal zelf de haalbaarheid van industriële warmtepompen

11-06-2013

Als aanvulling op de website IndustrialHeatPumps.nl heeft De Kleijn Energy Consulting de WarmtepompWijzer gelanceerd. Dit is een online rekentool waarmee bedrijven in de Voedings- en Genotmiddelen Industrie eenvoudig kunnen vaststellen of het zinvol is om warmtepompen in hun processen in te zetten. Daarnaast zorgt de WarmtepompWijzer voor de overdracht van kennis m.b.t. warmtepompen in de industrie.

Waarom de WarmtepompWijzer?

Warmtepompen worden momenteel in zeer beperkte mate ingezet in de industrie, terwijl de potentie groot is. Er wordt immers veel restwarmte op relatief lage temperatuur geloosd, terwijl er tegelijkertijd veel vraag is naar warmte op een hoger temperatuurniveau. Dat er nog zo weinig warmtepompen draaien komt voor een deel doordat het bij de bedrijven ontbreekt aan voldoende kennis op het gebied van warmtepompen. Doordat men niet weet wat met warmtepompen mogelijk is, is men niet in staat om zelf te kunnen beoordelen of ze op een economisch rendabele manier kunnen worden ingezet. Dit heeft De Kleijn Energy Consulting doen besluiten om de WarmtepompWijzer te ontwikkelen.

Haalbaarheid

De gebruiker van de WarmtepompWijzer voert in enkele eenvoudige stappen gegevens in over onder andere de restwarmtebron, het te verwarmen proces en de energieprijzen. Vervolgens bepaald de WarmtepompWijzer of het mogelijk is om een warmtepomp in te zetten, hoeveel energiebesparing behaald kan worden en wat de investeringskosten globaal zullen zijn. Deze informatie wordt op een grafische manier gepresenteerd, waardoor men in één oogopslag kan zien wat met een warmtepomp mogelijk is. Daarnaast is het mogelijk om een samenvatting te printen waarmee op één A4 pagina wordt weergegeven wat de gebruiker heeft ingevoerd en de Warmtepompwijzer heeft berekend.
Screenshot WarmtepompWijzer

Kennisoverdracht

Informatiebuttons voorzien de gebruiker tijdens het invullen van kennis met betrekking tot warmtepompen. Enerzijds is deze informatie nuttig bij het invullen van de WarmtepompWijzer, anderzijds geeft dit de gebruiker ook een beter inzicht in de factoren die de haalbaarheid van een warmtepomp beïnvloeden. Voor aanvullende informatie wordt men doorverwezen naar de website IndustrialHeatPumps.nl, een uitgebreid informatieplatform voor warmtepompen in de industrie.

Opzet WarmtepompWijzer

De markt van warmtepompen is volop in ontwikkeling. Daarom is er voor gekozen om de WarmtepompWijzer als online rekentool op te zetten. De Kleijn Energy Consulting kan er op deze wijze voor zorgen dat de WarmtepompWijzer altijd up-to-date blijft en verder kan worden uitgebreid voor andere industrieën en nieuwe technieken. De meest recente informatie met betrekking tot rendementen, inzetgebieden en investeringskosten worden in de WarmtepompWijzer verwerkt. De gebruiker heeft zo altijd en overal toegang tot de meest actuele versie.

De WarmtepompWijzer is door De Kleijn Energy Consulting opgesteld in samenwerking met AgentschapNL.
Hij is bereikbaar via tools.industrialheatpumps.nl/warmtepompwijzer.

Meer nieuwsberichten